sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Kirja-arvostelu: Tähtiotsa

 Otto Grundström: Tähtiotsa
Johnny Kniga, 2005
Kuvittanut Riikka Mäkinen

 Vuonna 2004 lopettaneen rockyhtye Tehosekoittimen vokalisti-sanoittaja Otto Grundström (s. 1976) julkaisi vuonna 2005 ensimmäisen runokokoelmansa. Tähtiotsa jakautuu viiteen osaan, ja sen kuvituksesta vastaa Lahden Taideinstituutista vuonna 2000 valmistunut kuvittaja ja kuvataiteilija Riikka Mäkinen (s. 1976).

Kokoelman runot edustavat melko tyypillistä nykypäivän runoproosaa. Alku- ja loppusoinnuttomien runojen pituus vaihtelee muutaman rivin mittaisista koko aukeaman täyttäviin runoihin. Mäkisen mustavalkoinen kuvitus jokaisen osan alkulehdellä istuu kokoelman tyyliin hyvin ja auttanee myös joitakin lukijoita rakentamaan runoista omia mielikuviaan. Teksti on tyyliltään pääosin kuvailevaa, lähes novellin kerrontaa muistuttavaa, mikä jättää sijaa lukijan omalle mielikuvitukselle.

Sinänsä tällainen kertova tyyli ei ole huono ratkaisu, mutta tuntien Grundströmin rock-taustan olisin ainakin itse odottanut rock-lyriikan vaikutteiden näkyvän kokoelmassa edes jotenkin. Mäkisen kuvitus on hyvännäköistä, mutta paikoitellen yhteys kokoelman runoihin jää itselleni hieman epäselvän oloiseksi.  Joku modernimman runouden ystävä voisi ehkä pitääkin tämän tyylisestä tekstistä, mutta itse olisin kaivannut ehkä enemmän jotain lähempänä rock-lyriikkaa olevaa. Toisaalta Tehosekoittimenkin musiikissa on ollut kokeilunhalua, joten ehkä tätä voisi tarkastella tuon kokeilunhalun jatkumona. Allekirjoittaneelle tämä kokoelma oli kuitenkin pieni pettymys.

Juuso Rautiainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti