keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kirja-arvio: Kingston Wall - Petri Wallin saaga

Kingston Wall - Petri Wallin saaga
Viljami Puustinen
Like, 2014
325 s.

Kingston Wall oli 1980 -ja 90-lukujen taitteessa vaikuttanut suomalainen, progressiivista ja psykedeelistä rockia soittanut yhtye, joka julkaisi kolme albumia. Yhtye ei elinaikanaan saavuttanut koskaan suuren yleisön suosiota, vaikka se kiersikin keikkailemassa ympäri Suomea, saaden laajempaa arvostusta vasta myöhemmin. Nykyään bändi on yleisesti tunnettu ja monen nuoren muusikonalun ihailema. Bändin tunnetuimpaan kokoonpanoon kuuluivat keulahahmo, kitaristi-laulaja Petri Walli, basisti Jukka Jylli ja rumpali Sami Kuoppamäki. Kingston Wallin ura päättyi Petri Wallin hypättyä 26-vuotiaana Töölön kirkon tornista.

’Kun Pete Walli ilmestyi Jyllin perheen Espoon-kodin ovelle syksyllä 1987, Jylli pohti vakavasti, mihin hän oli lupautumassa. Vaikka Walli puhui häiritsevän paljon koko ajan, Jylli jotenkin luotti poikaan ja tämän bändi-ideaan. ”Petri oli vakuuttava kaveri”, sanoo Jylli. ”Se oli sentyyppinen ihminen, joka ottaa kitaran käteen ja sanoo, että hän osaa soittaa, ja kaikki uskovat, vaikka kukaan ei ole kuullut ääntäkään. Sen lisäksi Petri myös osasi soittaa.”’

Kingston Wall - Petri Wallin saaga on tarina ennen kaikkea mystisestä Petri Wallista muusikkona ja ihmisenä, ja hänen yhtyeestään Kingston Wallista. Kingston Wall -yhtyeen musiikin fanille, mutta bändin henkilöhistoriaan juurikaan perehtymättömälle kirjan nimi herätti kysymysmerkin; se onnistuu kuitenkin avaamaan tietämättömällekin sen, miksi Kingston Wall oli nimenomaan Wallin yhtye ja miten kaikki tapahtui. Kirja paneutuu tarkasti bändin musiikkiin, ja levyjä kuuntelee sen lukemisen jälkeen ihan eri tavalla.

Kirja on ennen kaikkea uskottava ja lukiessa huomaa, kuinka sen eteen on tehty paljon työtä; mm. Rumba -lehden päätoimittajana toiminut Puustinen on haastatellut kymmeniä Wallille läheisiä ihmisiä, muusikkoja ja sukulaisia. Teos on jaettu kolmeen osaan mukaillen Kingston Wallin kolmea levyä loppuen surullisesti, mutta vaikuttavasti.

’Sassa Salo ei ollut nähnyt Pete Wallia vuosiin, kun hän törmäsi tähän City-käytävässä. Pete oli muuttunut ja vaikutti sekavalta. Keskustelu oli lyhyt. Pete ei puhunut mitään itsestään eikä tulevasta levystä vaan kertoi rakentavansa avaruusalusta. Salo nyökytteli ymmärtäväisenä ja jatkoi matkaansa.’

Allekirjoittanut ahmi kirjan parissa päivässä - niin kuin kaikki hyvät kirjat. Teos on ehdoton luettava Kingston Wall -fanille ja muillekin rockin ja sen henkilöhistorioiden ystävälle.

A. W.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti