keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Arto Teronen



Arto Teronen on 18.9.1947 Jyväskylässä syntynyt eläkkeellä oleva urheilutoimittaja, joka parhaiten tunnetaan roolistaan Yleisradion radion urheilutoimituksen päällikkönä vuosina 1993-2006 ja Yle Urheilun tuottajana vuodesta 2006 vuoteen 2012. Ennen Yleisradion uraansa hän työskenteli Urheilulehden päätoimittajana vuosina 1981-1993. Näinä vuosina saavutettiin Urheilulehden huippulevikki.



Teronen kävi toimittajauransa aikana paikan päällä yhteensä 16:ssa olympiakisoissa, joihin lukeutuivat vuoden 1980 Moskovan kisojen ja vuoden 2012 Lontoon kisojen välillä käydyt olympialaiset lukuun ottamatta Calgarya 1988. Lontoon kisojen jälkeen hän jäi eläkkeelle.



Teronen muistetaan rauhallisesta selostustyylistään varsinkin radion puolella ja laajasta urheiluhistorian tuntemuksesta. Hän onkin kirjoittanut sekä yksin että yhdessä kollegansa Jouko Vuolteen kanssa urheiluhistoriaan liittyviä kirjoja, joista tunnetuimmat ovat Kiveen hakatut-radio-ohjelman pohjalta tehdyt neljä kirjaa, jotka ovat nimeltään seuraavat:



-      Kiveen hakatut: Urheilusankaruuden jäljillä (2009)

-      Suomalaisia urheilijakohtaloita: Kiveen hakatut (2010)

-      Urheilijat maineen poluilla: Kiveen hakatut (2011)

-      Urheilun tunteita ja tarinoita: Kiveen hakatut (2013)



Sekä kirjoissa että radio-ohjelmassa käsitellään menehtyneiden suomalaisurheilijoiden elämäntarinoita syvällisestä ja tunteellisesta näkökulmasta. Vaikka monien mielestä urheilu onkin viihdettä, niin nämä kirjat tuovat kuitenkin hyvin esille urheilun vakavamman puolen, sillä ne osoittavat urheilun lähtevän loppupeleissä ihmisyydestä ja pärjäämisen halusta. Toki urheilijoiden kuolemasta voi ja saa vitsailla, mutta vitsailun oikea hetki tällaisissa tapauksissa onkin toinen juttu.


Muista Terosen kirjoittamista kirjoista (sekä yksin että Vuolteen kanssa) sen verran, että vuonna 2012 hän kirjoitti kirjan Ikuisesti nuori: Jarno Saarista etsimässä, joka kertoo Suomen urheiluhistorian menestyneimmästä moottoripyöräilijästä, siis Jarno Saarisesta, jonka ainoa maailmanmestaruus tuli 250-kuutioisissa vuonna 1972 ja joka menehtyi vuonna 1973 Monzassa kauden neljännessä 250-kuutioisten osakilpailussa siitä syystä, että radalle oli edellisen kilpailun jäljiltä jäänyt öljyä. Vuonna 2012 ilmestyi myös toinen Terosen (sekä Vuolteen) kirjoittama urheiluun liittymätön kirja nimeltään Taiteilijakukkulalla: Suomalaisia taiteen tekijöitä, jossa käydään läpi suomalaisten kuvataiteilijoiden elämää ja heidän saavutuksiaan. Terosen ja Vuolteen kirjoittamiin kirjoihin kuuluvat vielä ensimmäisestä suomalaisesta ammattilaisjääkiekkoilijasta eli Jorma ”Jerry” Salmesta kertova kirja Pelimies Jerry Salmi: Seikkailua koko elämä ja Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Peter Tallbergista ja hänen Suomeen liittyvistä olympia-aikeista kertova kirja Urana olympiakisat: Peter Tallbergin tuulinen elämä.

Vili Roponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti