keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Näkymätön mies


The invisible man

Ohjaaja James Whale
Käsikirjoittaja R.C. Sherriff
Perustuu H.G. Wellsin romaaniin Näkymätön mies (Wells)
Pääosat Claude Rains, Gloria Stuart, Henry Travers, William Harrigan
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Universal studios
 Ensi-ilta 13. marraskuuta 1933 (USA) 20. lokakuuta 1935 (Suomi)
 Kesto 71 minuuttia Alkuperäiskieli Englanti


Kun käärinliinoihin pukeutunut tiedemies Henry Griffin (Claude Rains) saapuu pienen kylän majataloon, eivät asukkaat arvaa minkälaiseen höykytykseen he joutuvatkaan. Aluksi hän yrittää päästä eroon näkymättömyydestään, mutta lopulta se vie häneltä järjen .Kyläläiset yrittävät napata hänet, mutta miten saada kiinni mies jota ei voi nähdä?

Frankensteinin ohjaaja James Whale teki melko kaksijakoisen elokuvan H.G Wellsin vakavasti tieteisromaanista. Osan ajasta elokuva on synkkä: näkymätön mies murhaa ja pahoinpitelee ihmisiä ja toisinaan hän vain pilailee ja tekee pientä kiusaa. Lajina on kauhu/komedia/rikoselokuva. Parhainta elokuvassa ovat vanhat käsintehdyt efektit: näkymättömyys, itsekseen ajeleva polkupyörä, lentävä rahakirstu, näkymätön vaatteiden vaihto. Efektit näyttävät tänäkin päivänä  todella uskottavilta.

Claude Rains (yli)näyttelee mehukkaasti pelkästään äänellään. Maaninen lausunta ja dramatiikka nostavat hymyn huulille. Tosin kaikki muut näyttäjelijät ovat melko keskinkertaisia, mutta kukaan ole häiritsevä. 71 minuutin kestolla elokuva on mukavan suoraviivainen ja selkeä. Mikäli tykkää vanhoista universalin kauhu/tieteiselokuvista, camp huumorista ja muinaisista erikoisefekteistä, on näkymätön mies oiva valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti