maanantai 15. joulukuuta 2014

Elokuva-arvio: Amadeus

Amadeus (1984)
Ohjaus: Miloš Forman
Käsikirjoitus: Peter Shaffer
Rooleissa: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge ym.

Amadeus kertoo säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin (Tom Hulce) elämästä tämän aikalaisen, säveltäjäkollega, Antonio Salierin (F. Murray Abraham) näkökulmasta. Elokuva perustuu Peter Shafferin samannimiseen menestysnäytelmään, joka puolestaan pohjautuu Aleksandr Puškinin näytelmään Mozart ja Salieri. Elokuva sijoittuu Wieniin, mutta se kuvattiin pääosin Prahassa. Forman on todennut Prahan olleen tärkeässä asemassa elokuvan tunnelman kannalta, sillä Prahasta löydettiin paljon ajan henkeen sopivia kuvauspaikkoja.
Elokuvassa Salieri kuvataan Mozartin arkkivihollisena, ja tarina kiteytyy Salierin kamppailuun oman persoonansa ja Mozartin kanssa. Salierin ja Mozartin henkilöhahmot eroavat suuresti toisistaan, mikä tuo tarinaan meheviä ja tärkeitä vastakkainasetteluja. Nämä vastakkainasettelut vievät tarinaa eteenpäin huikealla tavalla. Elokuva ei perustu tositapahtumiin, vaan pikemminkin kokoaa yhteen mielenkiintoisen kudelman kahden taiteilijan sielunelämästä. Tarinassa esitellään 1700-luvun musiikillista kenttää myös mesenaattien ja taloudellisten kysymysten kautta. Henkilökuvat ovat rosoisia, humoristisia ja riipaisevia.
Amadeuksen henkilögalleriassa vilisee erityyppisiä hahmoja, karikatyyreja elämästä. Sivurooleissa nähdään vahvoja suorituksia, jotka jäävät mieleen loistavien päähenkilöiden lisäksi. Pääroolissa loistaa kuitenkin aikakauden musiikki. Peter Shaffer on todennut Amadeuksen olevan ensimmäinen elokuva, jossa musiikki nousee henkilöhahmoksi muiden hahmojen rinnalle. Amadeus on sävähdyttävä, hauska ja verevä kuvaus taiteen vaikutuksesta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Amadeus sai vuonna 1985 yhteensä kahdeksan Oscar-palkintoa, mm. paras miespääosa (F. Murray Abraham), paras ohjaus (Miloš Forman) sekä paras puvustus (Theodor Pištěk).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti